8 Sebab Mengapa Permohonan Pinjaman Rumah Ditolak

Mengapa Permohonanan Pinjaman Rumah Ditolak

 

8 Sebab Mengapa Permohonan Pinjaman Rumah Ditolak

Jangan menyalahkan bank jika permohonan pembiayaan kita gagal. Bank tidak akan sewenang-wenangnya menggagalkan permohonan pelanggan jika tiada isu.

Berikut adalah perkara penting yang perlu dielakkan sebelum membuat permohonan pembiayaan.

Read more8 Sebab Mengapa Permohonan Pinjaman Rumah Ditolak

Panduan dan Cara Jual Rumah

Panduan dan Cara Jual Rumah

Panduan dan Cara Jual Rumah

Menjual sendiri rumah adalah satu proses yang boleh dikira kritikal kerana jual rumah bukan macam jual produk harian di ‘market place’ seperti facebook, lazada dan lain-lain.

Proses jual beli hartanah ini terpaksa menerusi proses permohonan pembiayaaan perumahan, proses tukar hakmilik dan kebenaran pejabat tanah (consent) jika perlu.

Nak jual rumah ni ada cara dan langkah-langkah yang perlu dilalui. Tak boleh main redah je. Tak boleh expect terus dapat keuntungan. Meh Abam Nas nak share panduan dan cara jual rumah yang ditulis oleh Tuan Arif Hussin dari Weise Property.

Read morePanduan dan Cara Jual Rumah

10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

Panduan Membeli Rumah Lelong

10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

Tak semua proses beli rumah tu sama. Semua bergantung kat jenis pasaran rumah yang kita nak beli tu. Kalau beli dalam pasaran subsale (rumah second hand), lain caranya. Sama jugak kalau nak beli rumah under construction dan lelong. Hari ni, Abam Nas nak share pasal pasaran rumah lelong. Ilmu ni memang bagus untuk yang belum ada pengalaman dalam membeli rumah lelong. Jom tengok perkongsian daripada Tuan Azizul Azli Ahmad ni.

Read more10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

Cara Semak Harga Pasaran Rumah 2018

Cara Semak Harga Pasaran Rumah

 

Cara Semak Harga Pasaran Rumah 2018

Ada pelbagai cara semak harga pasaran rumah yang boleh anda lakukan. Setiap cara ada kelebihan masing-masing dan boleh buat ikut kesesuaian.

Semak harga pasaran rumah atau market value semasa bergantung pada tujuan anda. Ada yang semak market value untuk jual rumah, ada nak refinance, pembahagian harta pusaka, hibah dan macam-macam lagi.

Bagi anda yang nak jual rumah, semak harga pasaran semasa adalah sangat penting. Ini akan membantu bagi anda mendapatkan harga jualan yang optimum dengan tempoh penjualan yang cepat.

Di bawah adalah panduan cara semak harga rumah.

Read moreCara Semak Harga Pasaran Rumah 2018

Tips beli rumah pada usia muda

Tips beli rumah pada usia muda

 

Ilmu memang sangat penting untuk kita. Kalau takda ilmu memang kita akan sentiasa langgar dinding je la. Pada korang yang baru start keje dan teringin nak beli rumah tu Abam Nas nak share kat korang tips beli rumah pada usia muda supaya terbuka sikit minda korang.

Read moreTips beli rumah pada usia muda