Cara Menjadi Ejen Hartanah

Cara Menjadi Ejen Hartanah

Kalau korang tengah pertimbangkan untuk ceburi kerjaya ejen hartanah, eloklah baca artikel ni. Artikel ni adalah panduan komprehensif tentang semua aspek dan cara menjadi ejen hartanah. InsyaAllah di akhir artikel ni korang akan dapat gambaran yang jelas untuk buat keputusan. Ingat ye, kaji dulu baru buat keputusan.

Read moreCara Menjadi Ejen Hartanah

Tips beli rumah pada usia muda

Tips beli rumah pada usia muda

 

Ilmu memang sangat penting untuk kita. Kalau takda ilmu memang kita akan sentiasa langgar dinding je la. Pada korang yang baru start keje dan teringin nak beli rumah tu Abam Nas nak share kat korang tips beli rumah pada usia muda supaya terbuka sikit minda korang.

Read moreTips beli rumah pada usia muda

Cara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

 

Cara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

Arini Abam Nas akan share bagaimana cara mengira harga rumah maksimum yang anda mampu berdasarkan pendapatan bulanan jika anda memilih untuk membuat pinjaman bank.

  1. Tentukan berapa pendapatan bersih bulanan
  2. Tentukan nilai pendapatan bulanan yang anda boleh gunakan untuk servis ansuran bank
  3. Tentukan pendapatan bersih selepas komitmen
  4. Kira nilai rumah yang anda mampu dengan menggunakan aplikasi Microsoft Excel

Read moreCara Kira Kelayakan Pinjaman Perumahan

Panduan Membeli Rumah Pertama

 

anduan Membeli Rumah Pertama

Hari ni Abam nak kongsikan panduan membeli rumah pertama untuk korang hadam. Ada orang kata susahnya nak beli rumah. Tetapi pelik tak kenapa ada orang boleh beli banyak rumah macam beli jajan sedangkan gaji anda dan gaji mereka sama je kan. Sebab mereka ada ilmu. Mereka tahu apa yang bank suka, jenis rumah yang berguna dan strategi yang ada.

Read morePanduan Membeli Rumah Pertama

Cara Beli Rumah dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam

Cara Beli Rumah dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Ramai kakitangan kerajaan yang tidak tahu prosedur atau cara beli rumah dengan pinjaman perumahan kerajaan. Untuk makluman sebelum ini pinjaman perumahan ini diuruskan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP). Bermula tahun 2016 BPP telah dinaiktaraf ke Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA).

Berikut adalah sedikit panduan untuk korang yang berhajat membeli rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan :

Read moreCara Beli Rumah dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan